Nieuwsbrief
T
F
Wed 06.11 - 20:30

Chocolat

Claire Denis, 1988, 105’, 35mm
i.s.m. Kinoautomat

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERPak je koffers en herbezoek je herinneringen; Kinoautomat begeleidt je door koloniaal Kameroen voor een botsing aan blikken en verhalen.

Chocolat is een semi-autobiografische verkenning doorheen de jeugdherinneringen van de gevierde Franse auteur Claire Denis. Met haar eerste film biedt ze een kritische doch integere reflectie van een in bloed gedrenkte pagina van de Franse geschiedenis, verteld aan de hand van de vriendschap tussen Denis-surrogaat France en haar zwarte bediende Protée.

Gastspreker Suzanne De Baene behandelt in een uitgebreide inleiding het postkoloniale perspectief in het werk van Denis. Denis’ fascinatie voor structuren van verschil en de machtsdynamieken die deze in stand houden, stamt onder meer uit haar eigen ervaring als wit kind in koloniaal West-Afrika.

Als debuutfilm omvat Chocolat vele thema’s, bedenkingen en politieke projecten die haar latere werk tekenen. Hoe persoonlijk haar bezorgdheid voor de wrange machtsrelatie tussen Frankrijk en haar voormalige kolonies ook mag zijn, Denis wordt door sommigen beticht van het bestendigen van de koloniale blik. In haar inleiding ontwart Suzanne deze verschillende debatten en discours die het werk van Denis verstrikken.