Nieuwsbrief
T
F
Thu 26.10 - 20:30

Dans la Maison (2020)

Karima Saïdi, België, Frankrijk, Marokko & Qatar, 90', Frans gesproken, Nederlands/Frans ondertiteld

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERNa jaren zonder contact vindt filmmaker Karima Saïdi de weg terug naar haar moeder. Die leidt intussen aan de ziekte van Alzheimer. Saïdi besluit een filmportret te maken van haar moeder, die in een verzorgingstehuis in Brussel het verschil zoekt tussen herinneringen en vergetelheden. Moeder en dochter proberen zich samen een weg te banen door hun familiegeschiedenis, die begon in Tanger in Marokko. Op mentale reis naar het verleden maakt Saïdi gebruik van Aïscha’s verhalen en een uitgebreid aanbod aan archiefmateriaal, die zich even abstract presenteren als Aïscha’s herinneringen.

De gesprekken tussen moeder en dochter zitten vol met bescheidenheid, bekentenis, pijn en plezier. Aïscha en Karima gaan in op breuken en sterfgevallen, maar ook op de mooie momenten in de lange reis naar waar ze nu zijn. Filmmaakster Karima Saïdi studeerde aan het Brusselse INSAS en de ULB. In 2015 maakte ze de film Aïscha, die ging over haar moeders overlijden en fungeert als een inleiding op Dans La Maison.

Na de vertoning volgt een Q&A met filmmaakster Karima Saïdi. De film wordt voorafgegaan door de kortfilm I Miss You Even When You’re Here van KASK & Conservatorium studente Szaga Lauwers.