Nieuwsbrief
T
F
Thu 23.11 - 20:30

Milestones: In Vanda’s Room (2000)

Pedro Costa, Portugal/Duitsland/Zwitserland, 171', Portugees gesproken, Engels ondertiteld
i.s.m. Sabzian

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERGedesillusioneerd door de traditionele manier van filmmaken (een grote crew en onnodige financiële verantwoordelijkheden) trok filmmaker Pedro Costa richting Fontainhas, een arme buitenwijk van Lissabon. Meer dan een jaar lang filmde hij op MiniDV de heroïneverslaafde Vanda Duarte, die bij haar moeder en zus woonten het grootste deel van haar tijd doorbrengt met drugs of de huis-aan-huisverkoop van groenten in de wijk. Het resultaat is een bescheiden, digitaal gedraaid maar zinderend document in prachtig gecomponeerde tableaus die doen denken aan de schilderkunst van Vermeer.

Costa valt niet terug op procedures van de documentairefilm die vooral de ellendige toestand van de wereld en exploitatie trachten bloot te leggen. In Vanda’s Room vertrekt vanuit de brokstukken van de verbeelding en het geheugen van de acteurs, fragmenten die Costa zelf mee vormgeeft met een blik die door het prisma van de filmgeschiedenis kijkt. Ze vormen de bouwstenen voor een unieke filmische wereld waarin een diepgaande intimiteit gepaard gaat met een ontzagwekkende schoonheid.

De film wordt ingeleid door filmmaker Gerard-Jan Claes.

Milestones is een reeks losstaande vertoningen van mijlpalen, referentiewerken of markeerpunten uit de filmgeschiedenis, films die esthetische of politieke vraagstukken op scherp zetten en aanzetten tot debat en reflectie. Eerder vertoonde Sabzian binnen deze reeks Andy Warhols Sleep (1964), Jean-Luc Godards monumentale videowerk Histoire(s) du cinéma (1988-1998), Robert Kramers Milestones (1974), Méditerranée (1963) en L’ordre (1973), twee films van Daniel Pollet, Shadi Abdel Salam’s Al-mummia (1969) en recent een reeks films van Robert Breer. De vertoningen worden steeds vergezeld van teksten die de films situeren, gepubliceerd op Sabzian.