Nieuwsbrief
T
F
Wed 03.11 - 20:30

Kinoclub #23: Much Loved (2015)

Nabil Ayouch, Marokko-Frankrijk, 2015, 108', DCP
i.s.m. Kinoautomat

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERDoof de morele paniek en snij doorheen staatscensuur, Kinoautomat neemt je mee naar de intieme ruimtes en maatschappelijke debatten van Much Loved (2015).

In dit integere drama van Nabil Ayouch wordt de sekswerkersindustrie in Marrakesh vol mededogen van naderbij beschouwd. Als sociaal-politieke analyse, rijmend met een empathische blik op sekswerkers en hun strijd, geeft Much Loved een genuanceerde voorstelling van alledaagse vormen van patriarchale onderdrukking en de vrouwelijke solidariteit die hiertegen weerstand biedt. Deze Frans-Marokkaanse productie lokte bij diens release een stofwind van controverse uit en werd uiteindelijk in Marokko verbannen wegens “minachting voor goede zeden”. Much Loved is echter een teder en noodzakelijk portret waarin levens aan de marge in waardigheid worden gekleed.

Gastspreekster Salma Mediavilla Aboulaoula kijkt voorbij de taboes en duikt in de films turbulente receptie in Marokko, alsook bij Marokkaanse diaspora. De release van Much Loved had bijvoorbeeld wezenlijke gevolgen voor het welbevinden en veiligheid van de cast en crew. Vertrekkende vanuit de bredere Marokkaanse 'hshouma cultuur' probeert Salma kritisch te kijken welke heilige huisjes werden gesloopt en wat dit zegt over hedendaagse machtsverhoudingen binnen de Marokkaanse samenleving.

Na de vertoning volgt een uitleiding door mediawetenschapper Salma Mediavilla Aboulaoula.