Nieuwsbrief
T
F
Wed 01.12 - 20:30

Kinoclub #24: Clueless (1995)

Amy Heckerling, VSA, 1995, 97', 35mm, Engels ondertiteld
i.s.m. Kinoautomat

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERTuit je lippen en herlaad je Nokia, Kinoautomat plaatst je in de prijzige pumps van Hollywoods meest iconische 90s kid met Clueless.

Cher Horowitz — gespeeld door de onnavolgbare Alicia Silverstone — is een rijkelijk verwende en uitzinnig populaire middelbare school student uit Beverly Hills. Wanneer een nieuwe klasgenoot zich aanmeldt, hoopt Cher haar door middel van een make-over op de sociale ladder te doen stijgen. De roze designer zonnebrilglazen waarmee Chernaar de wereld kijkt zijn echter steeds moeilijker op te houden. Zeker wanneer de misverstanden opstapelen en een serie “oh my god”-waardige rampscenario’s elkaar opvolgen. De scherpe humor, manische dialogen en stralende outfits van Clueless zorgden ervoor dat de film een instant culthit werd die de populaire cultuur nog decennia zou domineren.

Gastspreekster Cato Andriessen graaft in de kleerkast van Hollywood en geeft een nuchtere kijk op het het ‘chickflick’-genre. Hoewel deze films vaak laatdunkend worden behandeld, houdt het genre de gelakte vinger op de pols van de jeugdcultuur en slagen ze er in de leefwereld van jonge vrouwen te evoceren. Modeverschijnselen en kledingstijl worden zo een onmisbaar deel van de mise-en-scène, die generaties kan beïnvloeden.

De film wordt ingeleid door filosofiestudente en filmfan Cato Andriessen.