Nieuwsbrief
T
F
Wed 02.03 - 20:30

Kinoclub #26: Naissance des Pieuvres (2007) - VOLZET!

Céline Sciamma, Frankrijk, 2007, 85', Nederlands ondertiteld
i.s.m. Kinoautomat

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERDuik in het water en dans op de bodem, Kinoautomat overspoelt je met de tedere omhelzingen en passionele blikken van Naissance des Pieuvres (2007).

Céline Sciamma’s veelvormige debuutfilm verkent met doortastende intimiteit het ontluikend verlangen van drie jonge vrouwen in en rond een club synchroonzwemmen. Tijdens een lange zomer ontwikkelt de onervaren Anne een romantische fixatie voor de kapitein van het zwemteam, Floriane. Dit seksuele ontwaken zorgt echter voor een nieuw machtsevenwicht die de relatie tussen Anne en haar beste vriendin Marie herdefinieert. Wat volgt is een delicate choreografie waarin de groeipijnen van vrouwelijke tienertijd vrije vormen vinden en de emancipatorische kracht van verlangen een plaats krijgt.

Onze gastspreekster van dienst haalt haar beste vlinderslag boven voor een inleiding over vrouwelijke adolescentie in de coming of age film. Doorgaans worden reflecties over opgroeien uit een exclusief mannelijk perspectief weergegeven, leidend tot een beperkte visie op formatieve lust en eerste liefde. Door de visuele grammatica van het genre te herschrijven laat Sciamma de levens van haar jeugdige protagonisten vrij uit de beperkingen van de mannelijke blik en opent ze een zelden geziene wereld van wording.

Deze film wordt ingeleid door filmnerd in hart en nieren Charlot Vanthournout.