Nieuwsbrief
T
F
Fri 06.03 - 20:30

La ragazza in vetrina

Luciano Emmer, 1961, 92', DCP, Engels ondertiteld
i.s.m. Cinea & Kunstencentrum Buda

ticket: €5 / €3 (reductietarief ook voor KASKcinema-abonnees)

RESERVEERLa Ragazza in Vetrina had een keerpunt moeten zijn in het oeuvre van Emmer, maar het werd een vervloekte film. In navolging van de evoluties binnen de Italiaanse cinema, koos de regisseur een verhaal waarin de harde realiteit wordt gecombineerd met een meer gewaagd thema, in dit geval Italiaanse migranten die in de Nederlandse en Belgische mijnen werken (de tragedie in Marcinelle, nabij Charleroi, waarbij 262 doden vielen, waarvan de helft Italiaans was, vond slechts vier jaar eerder plaats), en de rosse buurt in Amsterdam.

Het eerste half uur van de film toont het moeilijke leven van de mijnwerkers; daarna concentreert Emmer zich op twee personages – de ene timide, de andere zelfverzekerd, maar beiden eenzaam en ongelukkig – en hun ontmoeting met twee prostituees.

De film werd geblokkeerd door de Italiaanse censor, die hem maandenlang tegenhield vooraleer hem het label Kinderen Niet Toegelaten te geven, nadat er een scène werd verwijderd die als te ordinair werd beschouwd. Filmhistorici vermoeden echter dat het echte doelwit van de censor eigenlijk de beschrijving was van de arbeidsomstandigheden waarmee Italiaanse emigranten te maken hadden. Verbitterd door de ervaring wijdde Emmer zich aan tv-reclame tot 1990. De volledige Italiaanse versie werd pas veertig jaar na de release in ere hersteld.

Deze film wordt ingeleid door Guy Borlée (coördinator Il Cinema Ritrovato Festival).

Gerestaureerd in 2018 door Cineteca di Bologna en Compass Film in de L’Immagine Ritrovata laboratoria.

Deze vertoning is deel van Classics Restored Festival. Met een festivalpas (€35 / €20) heb je toegang tot alle films op het programma. Je kan echter ook reserveren voor de afzonderlijke films zolang de voorraad strekt.