Nieuwsbrief
T
F
Wed 08.12 - 20:30

Luminárias: A Febre (2019)

Maya Da-Rin, Brazilië-Frankrijk-Duitsland, 2019, 98’, DCP, Engels ondertiteld
i.s.m. Luminárias, CESAM & UGent

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERA Febre (2019) is het enigmatische langspeeldebuut van Maya Da-Rin over Justino (Regis Myrupo), een weduwnaar van middelbare leeftijd en lid van de Desana-gemeenschap die verhuist naar Manaus om er te gaan werken als havenarbeider. Wanneer zijn geliefkoosde dochter speelt met de gedachte om hem achter te laten voor een studiebeurs in Brasilia, manifesteert zijn ontreddering zich in een transcendentale koorts. Da-Rin plaatst de mystiek van het Amazonewoud tegenover het rigide karakter van de verstedelijkte moderniteit onder een hypnotische soundscape van luidkeelse insecten en een krijsende machinerie.

Dit maakt van A Febre een atmosferische bevraging van de driehoeksrelatie tussen mens, stad en natuur die zich humanistisch opstelt omtrent de plaats die daarin nog rest voor inheemse bevolkingsgroepen. Ecocinema die verdient gezien te worden, zo oordeelde ook de jury in Locarno twee jaar geleden bij het toekennen van de FIPRESCI-prijs.

Deze film wordt ingeleid door docent filmwetenschappen Philippe Meers.

Luminárias is een filmweek rond Latijns-Amerikaanse cinema en sociale verandering, georganiseerd door CESAM en de UGent.