Nieuwsbrief
T
F
Wed 02.10 - 20:30

Mutter Küsters’ Fahrt zum Himmel

RW Fassbinder, 1975, 120’, Duits gesproken, Engels ondertiteld, DCP
i.s.m. Kinoautomat

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)

RESERVEERBal je vuisten en sla het systeem aan diggelen, we sleuren je door de in weemoed gedompelde straten van West-Duitsland.

Mutter Küsters' Fahrt zum Himmel geldt als een huzarenstukje van satire in het hardvochtige oeuvre van Neue Kino kopstuk Rainer Werner Fassbinder. Doorheen de jaren 70 filmde Fassbinder in ijltempo een reeks politieke melodrama’s die de Duitse samenleving een met drek besmeurde spiegel voorhielden. In Mutter Küsters richt hij zijn pijlen op postindustriële uitbuiting, kleinburgerlijke hypocrisie en andere klauwen van het kapitalistisch bewind.

Nadat arbeidersvrouw Emma Küsters te horen krijgt dat haar man een bloederige ravage heeft aangericht op zijn werkplek, wordt ze het middelpunt van een sensatiebelust mediacircus en een reeks politieke intriges. Nu eens met giftige spot en dan weer vol minzame tederheid, schetst Fassbinder de nasleep van Wirtschaftswunder Duitsland en het klimaat van vervreemding dat deze kenmerkte.

Gastpreker en KASK-alumnus Charles Dhondt behandelt in zijn uitgebreide inleiding Fassbinders hoogst specifieke stijl en de rol van kitsch in diens repertoire van subversie. Onder andere geïnspireerd door de hypergestileerde huishouddrama’s van Douglas Sirk, kaapt Fassbinder Hollywoods kunstgrepen voor zijn eigen agenda. De sociaaleconomische wanhoop waar zijn personages in vertoeven is een in pastel gedrenkte hel, geschetst met felle kleuren en dramatische belichting in deze restauratie. Esthetisering wordt zo een potent politiek wapen in dienst van een meer sociaal geëngageerde samenleving.

Dit is Kinoclub #14, in samenwerking met het Gentse filmcollectief Kinoautomat.