Nieuwsbrief
T
F
Tue 07.01 - 20:30

Mysterious Object At Noon

Apichatpong Weerasethakul, 2000, 89', DCP, Thais gesproken, Engelse ondertitels

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)

RESERVEERWe openen het nieuwe jaar en de nieuwe themamaand met de debuutfilm van Apichatpong Weerasethakul, de maker van onder andere Tropical Malady en Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives. Al in zijn eerste werk speelt de magie van de natuur en van verhalen een grote rol.

Nadat een vrouw in een interview over haar vreselijke verleden vertelt, vraagt Weerasethakul haar een ander verhaal te vertellen, echt of fictief. Zonder veel aarzelen vertelt ze over een jongen in een rolstoel en zijn lerares, en legt zo de basis van een uitgesponnen sprookje. In het kleine Thaise dorpje geeft de filmmaker immers het woord door aan marktkramers, oude vrouwtjes en voetballende kinderen die, elk op hun manier, het verhaal verderzetten.

De absurde, grappige en magische bochten van het verhaal worden meteen verfilmd. Zo wordt binnen het kader van de documentaire een fictie gemaakt. De fictie is echter geen coherent verhaal, maar wel een samensmelting van verschillende stemmen uit een kleine gemeenschap.

De print waarop de film vertoond wordt is een restauratie uit 2013 van The Film Foundation’s World Cinema Project en het Austrian Film Museum. Het restauratieproces werd uitgevoerd door het Austrian Film Museum, LISTO laboratory in Wenen, Technicolor Ltd in Bangkok en Cineteca di Bologna/L'Immagine Ritrovata laboratory, in nauwe samenwerking met Apichatpong Weerasethakul.

De film wordt voorafgegaan door een Kort Applaus voor Stolp (Meltse Van Coillie, 2016, 11’), een keuze van KA_F, de studentenvereniging KASK Film.

Dit is de openingsfilm van themamaand FRICTIE, een focus op de ficties van de realiteit.