Nieuwsbrief
T
F
Wed 07.11 - 20:30

Pigs and Battleships

Shohei Imamura, 1961, 102', Engels ondertiteld, Blu-ray
i.s.m. Kinoautomat

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)

RESERVEERVanaf dit seizoen is het Gentse filmcollectief Kinoautomat een vaste gast in de programmatie. Maandelijks zetten zij hun Kinoclubs verder in KASKcinema: een filmvertoning, voorafgegaan door een uitgebreide inleiding van een expert.

Japans iconoclast Shohei Imamura leverde met Pigs and Battleships een van zijn meest scherpe doch speelse aanklachten tegen de condition d'existence die het naoorlogse Japan tekenden. De voor de Yakuza werkzame Kinto is een kruimeldief die probeert te overleven in een regelloos havenstadje waar corruptie en verval hoogtij vieren.

Imamura giet het chaotische leven van deze zowel gevallen engel als gewetenloze kwelgeest in een gitzwart portret van Japan op de rand van moreel faillissement. Geschoten in Cinemascope en samengesteld uit een reeks cinematografische hoogstandjes en narratieve zweepslagen, gold Pigs and Battleships als een tomeloze windstoot die de klassieke Japanse cinema van zijn voetstuk trachtte te kegelen.

Gastspreker David Vanden Bossche benut dit stoutmoedig staaltje subversiecinema als ingang tot het bespreken van de Japanse New Wave. Doorgaans gesitueerd tussen de late jaren 50 en vroege jaren 70 wordt deze filmstroming gekenmerkt door een reeks cinefiele dissidenten die de geesten van de vorige generatie filmmakers uit de Japanse cinema wenste te verdrijven. Dit leverde een melting pot van stijlen en ideologieën op, met als bindmiddel een weerzin van traditie en engagement tot maatschappijkritiek.

Tijdens deze lezing wordt de Japanse New Wave als kruispunt van esthetische, technologische en politieke ontwikkelingen toegelicht en haar nalatenschap gehuldigd.