Nieuwsbrief
T
F
Thu 02.12 - 20:30

Screen Studies: Évolution met Patricia Pisters (2015)

Lucile Hadžihalilović, Frankrijk-België-Spanje, 2015, 81', Blu-ray, Engels ondertiteld
i.s.m. Kuru, Wanda

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERWelke duistere geheimen en onvertelde verhalen kronkelen er in de marges van de filmgeschiedenis? Hoe kleurt onze tijdsgeest en diens machtsverhoudingen de manier waarop we de cinema beschouwen? Met Screen Studies gaat KASKcinema op filmanalytisch onderzoek om de traditionele blik te ontwrichten. Elk semester nodigen we een filmtheoreticus of -historicus uit die nieuw geschreven werk presenteert aan de hand van een filmvertoning en bijhorend panelgesprek.

De spits wordt met vampierentanden afgebeten door gerenommeerd Nederlands filmwetenschapster Patricia Pisters. Na een lang en levend oeuvre te hebben opgebouwd rond visuele cultuur, neurowetenschappen en Deleuze, richtte ze recentelijk haar scherpe kijkers op hedendaagse horror cinema en de rol van vrouwelijke filmmakers. Haar nieuwe boek New Blood in Contemporary Cinema: Women Directors and the Poetics of Horror poogt een staak doorheen de harten van de mannelijke Hollywoodhegemonie te boren en een platform te bieden aan nieuw, subversief filmtalent.

Pisters haar these wordt kracht bijgezet door de vertoning van Lucile Hadžihalilovićs Évolution (2015). Dit surreële sfeerstuk wisselt goedkope kicks in voor meer existentiële bevragingen over transformatie en wedergeboorte. De coming of age van een jongen in een mysterieuze eilandgemeenschap wordt hier een canvas voor groteske body horror en sprookjesachtige taferelen die zich in een perfecte symbiose tot elkaar verhouden.

Na de vertoning volgt een Q&A met filmtheoreticus Patricia Pisters.