Nieuwsbrief
T
F
Wed 18.12 - 20:30

The Dead Don’t Die

Jim Jarmusch, 2019, 104’, DCP, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEER“This is definitely going to end badly.” Het wordt enkele keren herhaald in The Dead Don’t Die, dus is het vast wel waar. De situatie lijkt inderdaad weinig hoopvol, wanneer de doden van Centerville tot leven komen en bloeddorstig tekeer gaan bij de lokale bevolking. De zombieplaag wordt uitgelokt door dat andere tragische nieuws: door menselijk toedoen is de aarde uit zijn as gehaald.

Het loopt niet goed af, en toch is de nieuwste van Jim Jarmusch niet bepaald zwaar op de hand. In de mozaïek van verhalen in Centerville is het niet enkel bloed en horror, kommer en kwel. In het gezellig dorpje reageert immers niet iedereen op de manier waarop je het zou verwachten. Op kop staat flikken-duo Adam Driver en Bill Murray die de klassieke paniekreacties ‘fight, flight, freeze’ de koelst mogelijke make-over geven.

Na onder andere de western (Dead Man), de samuraifilm (Ghost Dog: The Way of the Samurai) en de vampierenfilm (Only Lovers Left Alive), neemt de Amerikaanse indie-koning Jim Jarmusch met The Dead Don’t Die, de openingsfilm van Cannes 2019, het zombiegenre onder handen. Daarvoor schakelde hij een best-of van Jim Jarmusch-acteurs in, waaronder Tilda Swinton als Schotse samurai-begrafenisondernemer (?). Als dat maar goed afloopt.

De reeks Please Release Me loopt in samenwerking met Kunstencentrum BUDA, De Cinema, Cinema ZED, The Roxy Theatre, Cinema RITCS en Knack Focus.