Nieuwsbrief
T
F
Tue 05.11 - 22:30

V For Vendetta

James McTeigue, 2005, 132’, Blu-ray, Engels gesproken & Engels ondertiteld

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)

RESERVEER“Remember, remember, the Fifth of November, the Gunpowder Treason and Plot. I know of no reason why the Gunpowder Treason should ever be forgot.” Op 5 november 1605 werd Guy Fawkes in een kelder onder het Londense Hogerhuis betrapt met lonten en buskruit in zijn bezit. Het complot tegen de leiders van zijn land staat bekend als de Gunpowder Plot. Zoals zovele gebeurtenissen in de geschiedenis werd de betekenis van dit evenement pas nadien bevochten.

Het Guy Fawkes-masker staat ondertussen symbool voor anarchie en revolutie, inspireerde de graphic novel V For Vendetta en de daaropvolgende adaptatie (geschreven door de Wachowski-zussen), en werd na de release van de film in 2005 overgenomen door Anonymous en Occupy.

Na het recente Joker is een revisie van de film aan de orde. Ook hier staat een gemaskerde man symbool voor anarchie in tijden van ongelijkheid. Ook dit is een stripverfilming die meer is dan het verheerlijken van geweld. De toon is reflectief, entertainend en opzwepend tegelijk. Opvallend weinig special effects overigens; het grote gewicht wordt gedragen door de emotionele hoofdrol van Natalie Portman.

Dit is een film in de reeks KNT, een serie cult-, pulp- en genrefilms.