Vaste klanten en gretige filmgangers weten ondertussen dat KASKcinema het nieuwe jaar steeds start in stijl. Januari is namelijk onze themamaand waarbij we een thematisch strak programma uitrollen waar we een resem films gebruiken om de wereld een beetje beter te begrijpen. Dit jaar kozen we voor een thema dat ons nauw aan het hart ligt en diep in de kassen grijpt: besparingen. De cultuur- en onderwijssector worden jaar na jaar belaagd door bezuinigingen. Diensten worden opgedoekt, programma’s geschrapt en mensen tot middelen herleid in een strijd voor institutionele overleving. Het zijn symptomen van een maatschappelijk probleem dat breder ligt en zich als een olievlek blijft uitbreiden. Of het nu betaalbaar wonen, precaire arbeidsomstandigheden of ecologische verantwoordelijkheid betreft, het is duidelijk dat crisis iets courants geworden is.
Wat heeft de cinema te zeggen over deze strijd om waardigheid in tijden van neoliberaal knokken? DIY knutselt een reeks verhalen, beelden en discours samen uit de marges van de filmgeschiedenis om te begrijpen hoe schaarste filmisch benaderd kan worden. Of het nu pogingen tot meta-reflecties zijn over de kwetsbare kanten van de cultuurindustrie, als Der Stand der Dinge (1982) en L’Arbre, le Maire et la Médiathèque (1993), of stemmen als Claire Denis en Vittorio De Seta die speuren naar een nieuwe sociale cinema, het is duidelijk dat het antwoord in een rijkdom aan visies ligt. Trashy recyclage parabels als The Toxic Avenger (1984) en brak animatiewonder Junk Head (2017) zetten de toon voor het bricoleren van een activistische aanpak uit genreconventies. Ook de kleinere knutselaars hebben geluk met onze bijzondere Bric-à- Brac KIDScinema-editie. Low-budget countercultuur kicks kunnen dan weer gevonden worden in Bad Black (2016) en Flaming Ears (1992), die illustreren dat wilskracht het weelde kan winnen. Als laatste duiken we in de archieven met o.a. een kinoclub rond Jonas Mekas en een Q&A met Mohanad Yaqubi, want zoals Leonor Will Never Die (2022) bewijst, kunnen we enkel de wereld herschrijven door te tasten naar een verworpen verleden en de puinhoop van de geschiedenis te remixen tot spannende nieuwe vormen.
Zoals ons evenement KASKcinema Komt Samen duidelijk maakt, hopen we dat ook u de handen uit te mouwen steekt en helpt sleutelen aan wat een vertoningsplek kan en moet zijn. Want hoewel deze themamaand Do it Yourself heet, brengt de filmzaal vooreerst mensen bij elkaar. Samen in strijd, samen in plezier, samen in de liefde voor film.