Nieuwsbrief
T
F
Thu 03.02 - 20:30

A Zed & Two Noughts (1985)

Peter Greenaway, 111', 1985, Engels ondertiteld
i.s.m. Zoology

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERWanneer er een zwaan door de voorruit van een auto vliegt, belanden drie vrouwen in een auto-ongeluk. Tweelingbroers Oswald en Oliver Deuce verliezen hun vrouwen aan het ongeluk en raken geobsedeerd met het ontstaan en de aftakeling van elke vorm van leven. Ze vinden uitvlucht in de film Life on Earth (1979) van David Attenborough, die hen inspireert om hun eigen timelapse-natuurexperiment te beginnen.

Voor A Zed and Two Naughts laat Peter Greenaway zich net als bij zijn andere films inspireren door de (Vlaamse) Renaissance en Barok schilderkunst en slaat hij waar hij kan narratieve zijweggetjes in. We ontmoeten sexwerkster Venus, die beide broers haar erotische en emotionele diensten aanbiedt. Ook treffen we Alba, de bestuurder van de auto, die niet enkel een zwaan en twee vriendinnen, maar ook haar eigen been zag sneuvelen. De broers naderen snel het toppunt van hun obsessie wanneer ze allebei een affaire starten met Alba, die zichzelf probeert te redden van aftakeling, waar de broers juist manisch door bezeten zijn.

A Zed and Two Naughts is Peter Greenaways derde speelfilm en balanceert zowel op visueel als inhoudelijk vlak tussen perverse humor en absurde poëzie.

Deze film wordt ingeleid door filmmaakster Julie Daems.