Nieuwsbrief
T
F

Das Cabinet des Dr. Caligari

Robert Wiene

1920, 77 min, Duitsland, 35mm
i.s.m. Film-Plateau

Voorstelling:

Tue 25.04 20:30 tot 22:00

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)
RESERVEER

Nu Film-Plateau twintig jaar bestaat, heeft ook onze huispianist Tom Van der Schueren twintig jaar live muzikale begeleiding op de teller staan. Hulde aan de huispianist dus met een speciale vertoning van de stille filmklassieker waarmee het allemaal begon!

Das Cabinet des Dr. Caligari vertelt de geschiedenis van de gestoorde dokter en directeur van een psychiatrische instelling Caligari (Werner Krauss). Vermomd als kermisexploitant volgt hij samen met de somnambulist Cesare een moorddadig parcours. Naarmate de film vordert, begint de kijker zich af te vragen in hoeverre de verteller van het verhaal, zelf een psychiatrische patiënt, wel betrouwbaar is en een rol speelt in de dubbelzinnige ontknoping.

De verknipte droomwereld van de film wordt versterkt door de theatrale acteerstijl, de spookachtige grime van de acteurs (Conrad Veidt drukte definitief zijn stempel op de stille filmperiode) en de asymmetrische decors. Heel wat filmcritici interpreteerden de film als een duistere metafoor voor de politieke krachten die Duitsland tijdens het Weimarregime destabiliseerden. Deze vroeg expressionistische film van UFA-regisseur Robert Wiene luidt de opkomst van het horrorgenre mee in en blijft verrassen dankzij zijn macabere inhoud en briljante vormgeving.

Met live pianobegeleiding door Tom Van der Schueren.