Nieuwsbrief
T
F

Sátántangó

Béla Tarr

1994, 450 min, Hongarije, taal: Hongaars, ondertitels: Engels, 35mm

Voorstelling:

Sat 06.05 10:00 tot 18:30

Sun 07.05 10:00 tot 19:00

Mon 08.05 14:00 tot 22:30

ticket: standaard: €15 / reductie: €7 / KASKcinema-abonnees: €7 / studenten audiovisuele kunsten: €3
RESERVEER

In Sátántangó maakt Béla Tarr over een tijdspanne van 7,5 uur de ondraaglijke zwaarte van het verstrijken van de tijd invoelbaar.

Het verhaal, gebaseerd op de gelijknamige roman van László Krasznahorkai, speelt zich af in een uiteenvallende Hongaarse boerenkolonie, tijdens de droeve periode tussen herfst en winter, wanneer de oogst is binnen gehaald en de niet aflatende regens zijn begonnen en het landschap in een grote modderpoel hebben veranderd. Een tiental inwoners moet zien om te gaan met de nieuwe situatie - hoe geven zij hun leven vorm, wat wordt de volgende stap? Er worden plannen gesmeed en dromen geuit, er wordt bedrogen en gedronken, maar bovenal wordt er gewacht. En dan dient het nieuws zich aan dat een verloren gewaande messias en zijn kompaan hun opwachting maken. Gaan zij hen verlossen?

De duivelse dans die Béla Tarr voor ons opvoert is een aaneenschakeling van ongelooflijke shots die ieder op zichzelf kunstwerken zijn. Een werkdag vol filmmagie, die alsnog voor velen te kort zal duren.

Er zijn telkens twee pauzes van 30 minuten voorzien. Het aantal plaatsen is beperkt, reserveer dus snel. Aan de deur wordt een wachtlijst aangelegd voor wie geen reservatie heeft. (update: er zijn weer enkele tickets vrijgekomen voor de voorstelling van zaterdag // voor de vertoning van zondag, check bij info@kaskcinema.be // voor de vertoning van maandag is er een online wachtlijst. Als er tickets vrijkomen, laten wij dat zo snel mogelijk weten)

Op zondag is Béla Tarr aanwezig voor een inleiding.


Deze vertoningen vinden plaats in het kader van de uitreiking van Magister Artium Gandensis aan Béla Tarr.

Sinds 2010 reiken KASK en Conservatorium / School of Arts van de HoGent een prijs in de kunsten uit onder de naam Magister Artium Gandensis. De prijs wordt toegekend aan kunstenaars die op internationaal vlak excelleren en maatgevend zijn in hun discipline; die getuigen van een artistieke benadering die verwant is aan de visie op onderwijs, onderzoek, dienstverlening en beoefening van de kunsten van de School of Arts; die inspirerend zijn, zowel in leven als werk, voor de studenten en personeelsleden; en die kunnen bijdragen aan een positieve uitstraling van deze School of Arts.

De prijs wordt zondag 7 mei om 20:00 uitgereikt in KASK (Zwarte Zaal en Cirque). Het programma:
- Edwin Carels gaat in gesprek met Béla Tarr
- Laudatio door David Slotema, student film, en Wim De Temmerman, decaan.
- Uitreiking Magister Artium Gandensis door Paul Van Cauwenberge, voorzitter HoGent en pro-rector UGent
- Ondertekening Gulden Boek KASK
- Receptie aangeboden door KASK & Koninklijk Conservatorium

Het bijwonen van de academische zitting is gratis mits reservatie via wendy.vandevelde@hogent.be vóór 5 mei.


Over Béla Tarr

Béla Tarr (°1955) is een Hongaars regisseur en scenarist van meditatieve en poëtische fictiefilms. Zijn films zijn minimalistische, traag vertelde parabels, opgenomen in zwart-wit fotografie met lange takes en een minimum aan montage. Zijn latere films hebben een sterk beschouwend en contemplatief karakter. Zijn internationaal meest geprezen films zijn de 450 minuten durende Sátántangó (1994) en Werckmeister Harmóniák (2000).

De regisseur verpersoonlijkt een kunstenaarschap dat voor studenten van de School of Arts als inspirerend en richtinggevend kan gelden. Het werk van Béla Tarr is het resultaat van een unieke cinematografische densiteit waarin de condition humaine zichzelf toont in al zijn kwetsbaarheid en kracht. De School of Arts waardeert eveneens de manier waarop Tarr zijn visie op de relatie tussen cinema en pedagogie wist om te zetten in een duurzame praktijk.