Nieuwsbrief
T
F
Thu 02.11 - 22:00

Answering the Sun (2022)

Rainer Kohlberger, Oostenrijk/Duitsland, 60'
i.s.m. OFFoff

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERHet tweede luik van deze double-bill rond abstracte kleurenfi lms schakelt zo mogelijk nog een versnelling hoger. De tijdrovende kunstenaarspraktijk van Sistiaga wordt ingeruild voor het door algoritmes, AI en machine learning gestuurde digitale universum van Rainer Kohlberger. Answering the Sun is zijn meest recente fi lm en eerste langspeler. Het vertrekpunt voor zijn kolossale fi lmtrip zijn de optische fenomenen die optreden bij het staren naar de zon.

Het resultaat is een (letterlijk) hallucinante wervelwind van monochrome kleurvelden en auditieve drones die voor een overstimulatie van de zintuigen zorgen in de meest extreme zin. Daar waar Sistiaga zijn toevlucht nam tot de analoge penseelstreek ontwierp Kohlberger eigenhandig software met hetzelfde doel: de optische kracht van kleur in constante beweging exploreren. De Oostenrijker vraagt nadrukkelijk de fi lm te vertonen in een zo donker mogelijke zaal met het grootst mogelijke scherm en de beste geluidsinstallatie. Deze unieke, full-body fi lmervaring is bovenal een aanvaring met de absolute limieten van digitale cinema en menselijke perceptie.

Let op: zij met risico op een epilepsie-aanval of zij die niet goed tegen flikkerend beeld kunnen moeten vanavond even overslaan.