Nieuwsbrief
T
F
Wed 09.11 - 20:30

Children of the Mist (2021)

Ha Le Diem, Vietnam, 2021, 90'

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERChildren of the Mist gaat over Di, een 12-jarig meisje uit een mistige bergregio in Vietnam. Ze behoort tot de Hmong, een etnische minderheid waar meisjes vaak al op hele jonge leeftijd moeten trouwen. Deze trouwerijen worden voorafgegaan door een controversiële traditie van ‘bruidkidnappen’, waarbij de jonge bruiden vaak op gewelddadige manier gekidnapt worden door hun toekomstige man. Tijdens de gijzeling onderhandelen de twee families over de voorwaarden van het huwelijk, waarna het meisje naar het huis van haar toekomstige man gebracht wordt.

Di heeft de leeftijd bereikt waarop ze ‘beschikbaar’ zou zijn als bruid, waarop ze veel gesprekken voert met haar moeder en zus over het leven van een 'getrouwde' vrouw. Hun waardes gaan echter in tegen de dingen die Di op school leert. Als eerste generatie meisjes van de Hmong die naar school mogen, moet ze haar moeder ervan overtuigen dat dit geen tijdverspilling is. Op het spel staat een opgesloten leven in huis met haar man.

Filmmaakster Diem Ha Le stelt niet enkel de Hmong tradities in vraag, maar doorbreekt ook de neutraliteit waar documentaire filmmakers vaak naar streven. Wanneer de gefilmde praktijken steeds meer botsen met haar eigen waarden, stuit de filmmaakster op ethische dilemma’s en de limieten van documentaire cinema’s etnografische traditie.