Nieuwsbrief
T
F
Mon 04.03 - 20:30

Foragers (2022) + Wild Plants of Palestine (2018)

Jumana Manna, Alaa Abu Asad, Nederland & Palestina, Verschillende talen/Engels ondertiteld
i.s.m. Splinter

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEEROp de Golanhoogvlakte zoeken streekbewoners naar eetbare planten. Al generaties lang wordt kennis doorgegeven van welke voedselbronnen waar te vinden zijn en welke routes je moet nemen om die te bereiken. De geopolitieke machinerie van de Israelische bezetting maakt het echter steeds moeilijker om ongestoord voedsel te rapen. Gezien de regio als grensgebied geldt, wordt de wijdse natuur een speelbal van menselijke machtvette en alledaagse praktijken van bezetting. Geconfronteerd met doorgedreven militair en administratief geweld, probeert een groep Palestijnse voedselverzamelaars te vechten tegen deze kolonisatie van mens en omgeving in hun zoektocht naar verboden geraakte planten.

Foragers is een wrang komische en politiek vurige kijk op de wortels van de macht. Cineaste Jumana Manna start van thema’s als botaniek en biopolitiek om de alledaagse tol van de bezetting voelbaar te maken. Navigerend door bossen, keukens, rechtzalen en archieven wordt een brutaal ecosysteem getoond dat ontworpen is om het leven van de plaatselijke bevolking te bemoeilijken. De bewoners hun verzet tegen oneindige bureaucratie en een tot wapen gemaakte preservatiepolitiek geldt echter als testament va de wildgroei van de menselijke weerstand.

Deze vertoning wordt voorafgegaan door de kortfilm Wild Plants of Palestine van videokunstenaar Alaa Abu Asad. I.s.m. Splinter.