Nieuwsbrief
T
F
Tue 03.10 - 20:30

Goto, l’île d’amour

Walerian Borowczyk, 1969, 93’, DCP, Frans gesproken, Engels ondertiteld
i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEER


“Goto is een eiland waar het leven vreemd, wreed, heftig en kort is. De film ademt tegelijk de sfeer van Dantes Hel, en die van de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch.” Met deze korte omschrijving op een gestencild A4-tje lokte Ben ter Elst in september het publiek naar zijn eerste filmvoorstelling. Zijn lokaal heette toen nog ‘theater One- center for linguistic research vzw’’, en het Sint-Annaplein nog het Jacob van Arteveldeplein. Vanaf januari 1971 werd het Studio Skoop en begon de reputatie van de plek te groeien.

Deze vertoning sluit aan bij de voorstelling van het boek Skopiumschuivers – de dolle jaren van Studio Skoop 1970 – 1982 en het bredere culturele leven in Gent, een bundel met recente teksten met onder meer bijdragen van de UGent-medewerkers Daniël Biltereyst, Rik Pinxten, Dirk Demeyer, Dirk Voorhoof en Lennart Soberon.

Tegelijk loopt er in de Zwarte Zaal van de School of Arts een gelijknamige tentoonstelling waarin de betekenis van die pionierstijd voor de huidige generatie wordt aangekaart, en dit zowel op het gebied van de film, theater, beeldende kunst als maatschappelijke actie. Aan de hand van gesprekken, projecties, performance en muziek wordt op vier donderdagavonden de impact van Studio Skoop afgewogen en geactualiseerd.

Los van het anekdotische blijft de allereerste film die ooit in Studio Skoop vertoond werd zondermeer een cultfilm, die onlangs nog in gerestaureerde versie werd heruitgebracht. Borowczyks macabere humor wordt uitzonderlijk gestileerd gebracht in een grotendeels getemperd zwart-wit. Een neutrale uitlichting, cadrages zonder perspectief, altijd vanop afstand en frontaal gefilmd lijkt deze film vol rituele handelingen als uit bewegende grafiek opgebouwd. De acteurs bewegen zich voort als geanimeerde, gegijzelde personages. En toch is deze parabel over een imaginaire dictatoriale staat ook een liefdesverhaal, waarin passie via een uitgepuurde mise-en-scène wordt binnen gesmokkeld.

Het boek S K O P I U M S C H U I V E R S verschijnt in september 2017.

De gelijknamige tentoonstelling met affiches, foto’s en documenten start op 28 september en loopt tot 22 oktober 2017, in de Zwarte Zaal van de School of Arts op de Bijloke. Openingsuren van woensdag tot zondag van 12u tot 18u, op donderdag tot 23u.