Nieuwsbrief
T
F
Tue 24.04 - 20:30

Greed

Erich von Stroheim, 1924, 140', stille film, 35mm
i.s.m. Film-Plateau en Kinoautomat

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERFilm-Plateau richt samen met Gents filmcollectief Kinoautomat een avond kijk- en luistergenot in. Deze vertoning geldt als het startschot in een reeks van bredere vertoningen rond de vele klanken van de stille film.

Vertrekkend vanuit het adagium dat stille film nooit stil was, wordt het veelvoud van begeleidingspraktijken die de cinema in de jaren voor geregistreerd geluid tot leven brachten verkend. Als startschot zorgen de virtuoze vingers van huispianist Tom Van der Schueren voor een klassieke pianobegeleiding van het iconische Greed. Erich von Stroheims even mythische als megalomane magnum opus biedt een gitzwarte blik op menselijke feilbaarheid in het gezicht van hebzucht en verlangen.

Vermoeid van de cinematografische chocolate éclairs waarmee Hollywood zijn publiek opzadelde had Stromheim een 462 minuten durende cut voor ogen die de beruchte roman van Frank Norris, McTeague (1899), tot filmische tour de force zou omtoveren. Deze artistieke visie werd door zijn producenten ondermijnd waardoor men de film hevig inkortte, maar desalniettemin kan ook de verknipte versie doorgaan als een onmiskenbaar meesterwerk.

Inleiding door Kinoautomat.