Nieuwsbrief
T
F
Sun 19.11 - 13:00

Kinokwartet: Tilda Swinton

Verschillende makers, Alle films Engels gesproken, niet ondertiteld
i.s.m. Kinoautomat

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERStel je horloge af op Tildatijd, mid-november strijkt namelijk een wel heel bijzonder Kinokwartet neer in KASKcinema. Na vorig jaar te worstelen met de vele rollen van Willem Dafoe, richt Kinoautomat nu haar pijlen op de meest charismatische kameleon van de hedendaagse cinema: Tilda Swinton. Apathische alien, ravissante robot, of engel des noodlots, deze van excessen uitpuilende studiedag eert Tilda in al haar tinten. Met kwikachtige flexibiliteit meet Tilda zich al sinds jaar en dag vele maskers aan die iconisch in de filmgeschiedenis bleven hangen. Van ijskoningin en treintiran tot vampierhipster en rockster, Tilda’s versatiliteit biedt een regenboog aan rollen die de verbeeldingskracht prikkelen. Met dit vierluik (plus VR-installatie) van haar minder gekende werken trekken we u helemaal in het Tildaverse.

De werkelijk onverzadigbare Tildatreffers kunnen tussen de voorstellingen terecht in de foyer voor de VR-installatie Goliath (2021). Tilda voorziet tijdens deze interactieve game-ervaring de voiceover op een realiteitsbuigende karakterstudie. Deze trip is gratis en duurt 25 minuten. De eerste sessie start om 12.00 en de laatste om 19.40.

13:00 | Friendship's Death (Peter Wollen 1987, VK, 78’, Engels)
Starten doen we met de Tilda from outer space. In filmcriticus Peter Wollens enige solofilm stuit een gedesillusioneerd oorlogsjournalist op een mysterieuze ruimterobot in Jordanië. Omdat de Jordaanse burgeroorlog net is uitgebroken, hokken ze samen voor een reeks intellectuele gesprekken en zwoele staarwedstrijden. Dit contemplatieve kamerstuk laat de highbrow Tildafan trillen van plezier met geopolitieke en filosofische discussies.

15:00 | The Last of England (Derek Jarman 1987, VK, 92’, Engels)
Weinig samenwerkingen zijn legendarischer dan die tussen Tilda Swinton en Derek Jarman. Doorheen de jaren 80 en 90 zorgde de chemie tussen deze twee arthouse iconen voor elektrische experimentele cinema met o.a. Caravaggio (1986) en Edward II (1991). Tildatopper bij uitstek is echter het enigmatische The Last of England. In deze metaforische deconstructie van de Engelse geschiedenis zet Tilda haar tanden in Margaret Thatchers terreurregime.

17:00 | Teknolust (Lynn Hershman Leeson 2002, VS, 85’, Engels)
Omdat één robo-Tilda geen robo-Tilda is, duiken we in de meest ruige hoekjes van Tilda’s repertoire met Teknolust. In deze erotisch geladen cyber romcom van multimediaal kunstenares Lynn Hershman Leeson draven maar liefst drie Tilda’s op. De seksandroides Ruby, Olive and Marine zijn op zoek naar een manier om zichzelf voort te planten. Hun missie wordt echter steeds vager wanneer hun lust als een computervirus de buitenwereld begint te infecteren.

20:30 | Constantine (Francis Lawrence 2005, VS/Duitsland 121’, 35mm, Engels / Nederlands-Frans)
Destijds beschimpt als de nagel aan de doodskist van Keanu Reeves’ Hollywood carrière, is deze schemerrijke neo-noir dringend aan herwaardering toe. Gebaseerd op de bekende graphic novel reeks, speelt Keanu hier een kettingrokende duiveluitdrijver die met trieste puppyogen de krachten van het kwaad bevecht. Wanneer Tilda, hier in de vorm van aartsengel Gabriel, op zijn pad komt, onthult zich een sinister complot.

Reserveer voor de volledige Tildatrip (15 euro / 10 euro) of voor de films apart (6 euro / 4 euro).