Nieuwsbrief
T
F
Thu 22.09 - 20:30

La Maman et la Putain (1973)

Jean Eustache, Frans gesproken, Engels ondertiteld, 220'
i.s.m. Classics Restored

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERAlexandre is een werkloze, jonge intellectueel die samenwoont met Marie. Zij zorgt voor het inkomen, hij slentert rond in Parijs en brengt zijn dagen door in cafés met intellectuele gesprekken en losse flirts. Zo ontmoet hij Poolse verpleegster Veronika, een vrijgevochten jonge vrouw die op cynische wijze het initiatief van hem overneemt en zich nestelt in de relatie tussen de egoïstische Alexandre en de zorgzame Marie.

Jean Eustache capteert met La Maman et La Putain de energie die de tijdsgeest domineerde tijdens het sleuteljaar 1968 in Parijs. Tijdens dit 3,5 uur durende epos wordt een staalkaart gegeven van de emoties en ideeën die in het studentenklimaat om ruimte vochten. Wat begint als speelse en vrije liefde verwelkt langzaam door de complexiteit van menselijke emotie en het gewicht van het leven.

Vijftig jaar nadat Eustache met La Maman et La Putain de Grand Prix won in Cannes, werd in 2022 de film gerestaureerd in 4K door Les Films du Losange. Met financiering door CNC - Centre National du Cinéma et de l'Image Animée, in samenwerking met Cinémathèque Suisse en Chanel, in de laboratoria van L'Immagine Ritrovata en Eclair Classics, onder toezicht van Boris Eustache.

Deze film wordt (heel kort) ingeleid door Cinea-chef Bart Versteirt.