Nieuwsbrief
T
F
Thu 01.03 - 20:30

Le Fils (volzet)

Jean-Pierre & Luc Dardenne, 2002, 104’, Frans gesproken, Nederlands ondertiteld, DCP
i.s.m. Sabzian

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERVoor het tweede Seuls-programma in KASKcinema toont het cinefiele platform Sabzian Le Fils van Jean-Pierre en Luc Dardenne. Le Fils is de derde uit een reeks films van de broers die aanvatte met La promesse (1996) en gekenmerkt wordt door documentaire eenvoud, lange shots die de personages dicht op de huid zitten, teder humanisme, de Luikse voorstad Seraing als vaste locatie en aandacht voor het wurgende economische determinisme van onze wereld.

Centraal in Le Fils staat Olivier, een docent houtbewerking, die gevraagd wordt om Francis, een tienerjongen die zich het timmerambacht eigen wil maken, op te nemen in zijn klas. Aanvankelijk weigert Olivier, onder het voorwendsel dat hij al te veel leerlingen moet begeleiden, maar hij komt vervolgens op zijn beslissing terug en begint de jongen het vak aan te leren. De camera van de broers Dardenne volgt Olivier in zijn enigmatische, dreigende obsessie voor de jongen en filmt hem bijna onophoudelijk van dichtbij op de rug. In afwezigheid van een echte blik verandert de rug in een gelaat dat spreekt maar niets verklaart, “een lichaam dat een trillend membraan wordt”, zoals Jean-Pierre Dardenne het mooi omschreef.

“We hopen met deze rug- en nekshots de kijker een mysterie voor te houden,” schrijft Luc Dardenne in zijn aantekeningen, “de onmogelijkheid om te weten en te zien. Het gelaat en de ogen moeten geen situatie proberen uit te drukken die er op zich al voldoende in slaagt om de verwachtingen van de kijker los te maken. Dit soort van expressie zou de verwachtingen al te zeer sturen, beperken of zelfs verhinderen, terwijl de rug en de nek net toelaten om dieper door te dringen, als een auto die diep de nacht inrijdt.”

Met een korte introductie door en een uitgebreid nagesprek met Luc Dardenne

Seuls. Singuliere momenten uit de Belgische filmgeschiedenis is een reeks filmavonden die Sabzian de komende jaren zal samenstellen binnen de muren van KASKcinema. De filmprogramma’s worden gekoppeld aan de ontsluiting van uniek tekstmateriaal van Belgische filmmakers en auteurs op de website van Sabzian.

Er wordt vaak gezegd dat cinefielen de cinema van hun eigen land niet kennen of kunnen waarderen. Zo bespeurt filmcriticus Adrian Martin “een erg intrigerende dimensie van cinefiel denken: namelijk de vaak onrustige manier waarop het een uiterst moeilijke relatie onderhoudt met de eigen nationale cinema. Ik meen een cinefiel inderdaad te kunnen herkennen aan de intensiteit van zijn haat voor zijn nationale cinema.” Met deze reeks filmavonden beoogt Sabzian, als liefdevolle tegenbeweging, het eigenzinnige landschap van de Belgische cinema in beeld, klank en woord in kaart te brengen.

Meer informatie op de website van Sabzian.

Deze voorstelling is volzet. Wil je toch je kansen wagen: aan de avondkassa (open vanaf 20:00) wordt een wachtlijst aangelegd.