Nieuwsbrief
T
F
Wed 30.10 - 20:30

M

Yolande Zauberman, 2018, 105’, Hebreeuws gesproken, Engels ondertiteld, DCP

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERVijftien jaar geleden ontvluchtte de nu 35-jarige Menahem Lang de ultra-orthodox joodse gemeenschap Bnei Brak, iets buiten Tel Aviv. Hij wil terugkeren naar zijn plaats van herkomst in een poging om, naar eigen zeggen, te verzoenen. Documentairemaakster Yolande Zauberman volgt hem tot in de krochten van de besloten gemeenschap.

Menahems verhaal is allerminst gemakkelijk te vertellen. Op verschillende momenten in de film zingt de man, zoals hij het vroeger als koorknaapje leerde. Zijn liederen vullen gaten op waar herinneringen hadden kunnen zijn, en brengen het trauma in beeld: dit is een jongeman die nooit helemaal Bnei Brak heeft kunnen ontvluchten.

Naarmate Menahem agressiever op zoek gaat naar zijn verzoening, komen meer en meer stemmen bovendrijven. Onverwachte ontmoetingen laten zien dat Menahem lotgenoten heeft. Wanneer het woord echter gegeven wordt aan de oudere mannen die hen misbruikten, volgt een stilte.

M is een indringend geobserveerde documentaire over trauma en herinnering, de doorwerking van het verleden in het heden en de muren van gesloten gemeenschappen. Toch is er plaats voor energie en schoonheid, met dank aan de fascinerende en charismatische hoofdfiguur, die schakelt van pijn naar vrolijkheid, van woede naar solidariteit.