Nieuwsbrief
T
F
Wed 05.02 - 20:30

News from Home

Chantal Akerman, 1977, 85’, DCP, Engels gesproken & niet ondertiteld
i.s.m. Kinoautomat

ticket: reserveren is niet meer mogelijk

RESERVEERVind je postkaartjes en vouw je enveloppen, Kinoautomat gidst je door een reeks hunkeringen en van heimwee vervulde hartroerselen.

In News from Home brengt Belgisch filmicoon Chantal Akerman op essayistische wijze verslag uit van haar omzwervingen in New York en de mensen die haar omgeving bevolken. Tijdens haar pogingen tot leven en overleven in de Amerikaanse metropool onderhoudt Akerman een intieme briefwisseling met haar moeder. Deze correspondentie wordt via voice-over tentoongespreid terwijl haar gecontroleerde camera dichterlijk het stadsbeeld ontleedt.

Terwijl Akerman vooral bekend staat voor haar vaak beklemmende portretten van huiselijke ruimtes, neemt ze hier de urbane openheid als mikpunt. Deels meditatieve stadssymfonie, deels diep persoonlijk relaas over moederliefde op lange afstand, slaagt News from Home erin om een collage van indrukken, observaties en gevoelens samen te stellen. De kille straten van New York worden afgewisseld met de warme woorden van Akermans moeder, zo de grootstedelijke vervreemding parerend met intimistisch verlangen.

In een uitgebreide inleiding (20-30') bespreekt Tessel Veneboer de fysieke en symbolische ruimtelijkheden in Akermans oeuvre. Akerman valt vaak terug op het verkennen van de contrasten tussen het persoonlijke en publieke in de levens die we leiden en de plekken die we bevolken. Tessel bespreekt hoe deze dialectiek tussen in- en uitwendigheid zich in News from Home uitspeelt en een feministische agenda kan dienen.

Dit is Kinoclub #17, een initiatief van Kinoautomat.

Reserveren is niet meer mogelijk voor deze voorstelling. Aan de avondkassa, open vanaf 20:00, kan je je naam op de wachtlijst zetten. Als er tegen 20:25 nog plaatsen vrij zijn in de zaal, worden de wachtenden afgeroepen.