Nieuwsbrief
T
F
Wed 10.01 - 20:00

The Gay Gaze


i.s.m. Kinoautomat

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie) per film

RESERVEER

20:00 Taekwondo (Marco Berger & Martín Farina, 2016, 112') (Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld, Blu-ray)

Een vriendenkring van stoere hetero’s verblijft in de villa van Fernando. Onder de zwoele Argentijnse zon eten, drinken, roken, zwemmen ze. Wanneer Fernando de buitenstaander Germán uitnodigt verandert weinig aan de groepsdynamiek. Toch voor het blote oog. Vanaf hier volgen we het verhaal - dat net als zijn personages weinig om het lijf heeft - echter door de ogen van de homoseksuele Germán, iets wat niemand in de groep weet.

Plots zien we de mannen niet meer als Temptation-Island-achtige macho’s. Enerzijds vormen ze een bedreiging voor Germáns seksualiteit, want welke homo voelt niet enig ongemak in een groep heteromannen, en anderzijds worden hun lijven geobjectiveerd tot eye candy. Germáns blik verraadt snelle opeenvolgingen van angst, ongemak, verlangen en lust. Op die manier staat het perspectief van de homo in Taekwondo centraal. Leve de omkering van de heteronormativiteit.

Bekijk de trailer

22:30 Théo et Hugo dans le même bateau (Olivier Ducastel & Jacques Martineau, 2016, 97') (Frans gesproken, Nederlands ondertiteld, DCP)

We begrijpen de controverse rond Théo et Hugo dans le même bateau enigszins. Een 20-minuten durende, expliciete sequentie in een sekskelder voor homo’s is geen evidente manier om een film mee te openen. De orgie concentreert zich echter meer en meer naar de aantrekking tussen twee jongemannen. Op die manier is de beginscène slechts de aanzet voor een modern liefdesverhaal, waarin twee vreemden een nacht in Parijs beleven, in al zijn drama en al zijn intimiteit. Théo et Hugo dans le même bateau is een kruising tussen Weekend en Before Sunrise.

Bekijk de trailer

Deze double bill verloopt in samenwerking met Kinoautomat en wordt ingeleid door Tine Kempenaers, een doctoraatsstudente bij de Vergelijkende Moderne Letterkunde (Ugent) die werkt rond de verbeelding van lichamen en intimiteiten als verzetsstrategie.

Meld je aanwezigheid op het Facebook-event.