Nieuwsbrief
T
F
Wed 10.11 - 20:30

X-RAY: Pauline Curnier Jardin

Pauline Curnier Jardin
i.s.m. X-RAY

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERMediakunstcollectief X-RAY richt een avond in rond Pauline Curnier Jardin. Als multimediaal kunstenaar combineert ze het etnografische met het fantastische in dromerige dissecties van de rol van de vrouw in klassieke mythes, folklore en conventionele narratieve cinema. Omdat vrouwen hier vaak stereotypisch worden afgebeeld als heilige, heks, moeder, of mysticus, probeert Curnier Jardin deze rigide rolpatronen open te wrikken met een nieuwe beeldtaal.

We vertonen een drieluik aan nieuwer en oud werk, bestaand uit Grotta Profunda, Qu’un Sang Impur en Fat to Ashes. In Grotta Profunda verkent Curnier Jardin het leven van Bernadette Soubirous (Maria Bernada Sobeirons), een 19de eeuws Pyrenees orakel dat getuigde visioenen te hebben. Qu’un Sang Impur is een losse remake van Jean Genets enige film Un Chant d’Amour (1950). In Curnier Jardins versie zijn de twee mannelijke gevangenen uit Genet’s homo-erotische liefdes- en lustverhaal echter vervangen door twee vrouwen die een weg uit hun patriarchale ketenen proberen vinden.

Om deze heilige drievuldigheid af te sluiten brengt Fat to Ashes een opeenvolging van rituele vieringen door onder andere de heilige Agatha Feesten, een varkensslachting en Keuls carnaval met elkaar te rijmen. Dergelijke momenten van excess zijn in de eerste plaats sferen van transformatie en transgressie die bewijzen dat het mystische nog steeds in onze samenleving verweven zit.

Na de vertoning volgt een Q&A met filmmaakster Pauline Curnier Jardin.